A német beszédértés feltételei

2019-01-29

A német beszédértés roppant összetett folyamat. Lássuk csak, milyen mankók állnak rendelkezésünkre akkor, amikor még egy szót sem hallottunk!

giraffes-627031_960_720.jpg

  1. Ismerjük pl. a szituációt: Orvosi rendelő? Bank? Játszótér? A helyzet ismerete eleve behatárolja, mi mindenre számíthatunk.
  2. Van elképzelésünk arról arról, hogy mi mindent mondhat a beszélő: egy befektetési tanácsadó feltehetően pénzüggyel kapcsolatos információkat oszt meg velünk, míg az orvos biztosan nem fog tőzsdei árfolyamokról beszélni a rendelőben.
  3. A jó német beszédértés alapfeltételei közé tartoznak olyan általános adottságok is, mint rövidtávú, vagy hosszútávú memória, következtetés képessége, lényegretörő készség.

Mi a célunk a német beszédértéssel?

Nem mindegy, hogy pl. egy baráti beszélgetésben veszünk részt, vagy mondjuk egy rádióriportot szeretnénk megérteni. 

 

Német beszédértés fajtái:

  • Általában globális megértésre törekszünk. Fontos, hogy megértsük, hogy tartalmilag mit mond a beszélő, de nem fontos, hogy szóról szóra mindent értelmezni tudjunk. Ilyen például egy idegenvezetőre való odafigyelés. Ha elsikkad egy információ, hogy „Amott jobbra áll … kastélya, még … építette …-ban.”, akkor nem történik semmi. De van, hogy csak egy információrészletre vagyunk kíváncsiak, pl. autópályainformáció: azon az útszakaszon, ahol menni szeretnénk, van-e lezárás, dugó.
  • A német beszédértés legmagasabb foka, amikor minden információt értünk, mint mondjuk egy szakmai megbeszélésen, vagy egy állásinterjún.    A német beszédértés fejlesztése

Hallgass sok német beszédet! Valamint, ha most a föntiek ismeretében tudatosan koncentrálsz a szituáció és a beszélő ismeretére, az előzetes információkra, a hallott információ megjegyzésére, akkor garantáltanhogy sokat fogsz haladni!

Kiemelten hasznos, ha olyan videót találsz a Youtube-on, aminek a témája érdekel. Hiszen erősen motivált állapotban magától is leköt a téma, nem kell külön erőforrásokat mozgósítani, hogy erőnek erejével kényszerítsük magunkat az odafigyelésre. Ha belegondolsz: amit igazán meg akarsz érteni az életben, az mind ilyen: mit mond az orvos, vagy hogyan igazítanak útba, ha tájékozódni szeretnél.

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára (ECL, TELC, ÖSD, BME, EuroExam, Goethe, Origo, KITEX, Zöld út, Corvinus, BGF); valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Németóra a Nyugatinál

német turizmus
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga szakmai
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai (üzleti, gazdasági, pénzügyi, idegenforgalmi) nyelvvizsgára, valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvoktatás minden szinten

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Kiss Helga
2 800 Ft

Német nyelv oktatás: általános, szakmai, nyelvvizsga felkészítő

Németóra a Westendnél

német általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Ambrus Rita
2 500 Ft

Németoktatás kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés. Szaknyelv oktatása (idegenforgalmi, üzleti, gazdasági). Középiskolásoknak, egyetemistáknak, dolgozóknak.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Debreceni Tamas
2 450 Ft

Többéves külföldi tapasztalattal (is) rendelkezem, amely elengedhetetlen a gyakorlati nyelvoktatáshoz. Összesen 4 évet töltöttem külföldön, Németországban és az Egyesült Királyságban. Többnyelvű terméktámogatás és hibaelhárítás munkakörben dolgoztam (angol és német nyelven) egy világhírű IT cégnél ahol nem volt kompromisszum a hallásértést és folyékony beszédet illetően. A nyelvtanulás már 2 évtizede a szenvedélyem, így nagy reményekkel hazatérvén szomorúan tapasztaltam továbbra is az itthoni iskolai nyelvoktatás rugalmatlanságát, változatlanságát.   Mivel ezen már régóta változtatni szerettem volna, úgy döntöttem elkezdek nyelvet tanítani másként, mérhető hatékonysággal. Mivel az iskolai rendszert megváltoztatni (általam) nem lehetséges, ezért csak magán nyelviskolákkal és személyekkel állok kapcsolatban és kizárólag kiscsoportos / magán tanítványokat vállalok. Emellé szervezek időnként beszélgetős csoportokat is, mert ugyebár nyelvtan könyvekből beszédkészséget, helyes kiejtést, folyamatosságot és hanglejtést évek alatt sem fog tudni senki elsajátítani. (Ezt saját tapasztalatból is bizton állíthatom.)   Nyelvvizsgáznál vagy külföldre mennél? Nem mersz megszólalni, netán gondot okoz a nyelvtan? Nyelvtanulást illetően keress bizalommal, a siker garantált! Felkészítés valamennyi szinten: A1-C2, valamennyi készségre, német vagy angol nyelvből. Fizetés módja: előre utalás Az órát minden esetben megtartom a megbeszélt időben. Privát Óradíjaim: 1 tanuló 45 perc - 2450 HUF 60 perc - 2990 HUF 90 perc - 4390 HUF 2 óra (120 perc!) - 5590 HUF. Több óra előreutalása esetén megállapodás szerint. Csoportos megállapodás szerint. Elérhetőségeim a jelentkezési űrlap kitöltését követően jelennek meg!

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.