A német kiejtés

2017-12-05

A német kiejtés több kezdő tanulót is visszarettent a német tanulástól. Azok is szenvednek tőle, akik még nem tanultak nyelvet, és azok is, akik már tanultak pl. angolul, és az angol kiejtésre áll rá a nyelvük. Most adunk néhány tippet, hogyan tudod a német kiejtést könnyebben elsajátítani! 

Ezek a tippek természetesen az irodalmi németre vonatkoznak, az egyes tájegységek tájszólását most nem cél értened és beszélned mint kezdő német tanuló.

A német kiejtés1. A német kiejtési szabályok egyértelműek!

A német írás alkalmazkodik a beszédhez, ahogy a magyar is. Ez egy nagy különbség pl. az angolhoz képest, mivel ha megtanulod az egyes betűk, betűkombinációk német kiejtését, ill. fordítva: megtanulod egy adott hang leírását, sokkal könnyebb dolgod van, mint az angolban! Bár az egyes hangokat különbözőképpen is le lehet írni, ehhez azt javasoljuk, hogy:

2. Olvass sokat!

A helyes kiejtés-leírás összekapcsolásában rengeteget tud segíteni az olvasás. Manapság, az online világ korában bármikor meghallgathatod egy szó német kiejtését is pl. itt: http://www.linguee.de/deutsch-englisch. Ez ugyan egy német-angol szótár, de jó a kiejtése.

3. Nézz filmeket!

Főleg a feliratos filmeket ajánljuk - kezdetben ez a leghatékonyabb módszer a német kiejtés elsajátításához. A beszédértésedet is fejleszti és még csomó egyéb célra is jó.

4. Hallgass németet!

Beszédet vagy dalokat! A német nyelv hangzásvilága, hogy úgy mondjam, zeneisége könnyebben belemászik a füledbe, ha naponta találkozol vele, még akkor is, ha eleinte alig valamit értesz csak meg belőle. Nagyon hasznos és kellemes eszköz a nyelvtanulásban, nemcsak a német kiejtés elsajátításához.

 

Összegezve tehát: rendszerezd a megatnulandó szabályokat! Olyan szép, logikus rendje van! Kár ezt nem kihasználni. Onnantól kezdve meg már „csak” gyakorlás! :)


Ha úgy érzed, hogy ehhez szeretnéd igenybe venni egy tapasztalt némettanár segítségét, akkor nézz körbe nálunk!

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Német nyelv

német általános
A1, A2, B1, B2
Szőke Margit
2 500 Ft

Tapasztalt, több mint 40 éve tanító nyelvtanárnő vagyok. Egyénre szabottan, rugalmas időbeosztással szervezem a nyelvórákat.

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára (ECL, TELC, ÖSD, BME, EuroExam, Goethe, Origo, KITEX, Zöld út, Corvinus, BGF); valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Szilágyi Katalin Lívia
5 000 Ft

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Farkas Mára
4 000 Ft

            Kedves Érdeklődő!     Farkas Mára a nevem, - (nem elírás, a Mára egy lett név)- ugyanis Lettországban születtem,anyanyelvem lett, de hazám sajátos helyzete miatt az orosz nyelvet is anyanyelvi szinten elsajátítottam.   A Rigai Állami Egyetemen szereztem diplomát német nyelv és filológia szakon.    1978 óta élek Magyarországon, ez idő alatt tanitottam középiskolában orosz és német nyelvet is, illetve dolgoztam a pécsi Tanárképző Főiskolán orosz nyelvtanárként.   Több évig vizsgáztattam az ÖSD (Österreichisches Spachdiplom) nyelvvizsga központban .   Az újtipusú érettségi bevezetése óta emelt - és középszinten is érettségiztettem.    Vállalok érettségire,nyelvvizsgára való felkészítést, korrepetálást mindkét nyelvből. Szeretettel várom a kezdőket is. Óradíjam: megegyezés alapján    

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Németóra a Nyugatinál

német turizmus
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.