A német szótanulás trükkjei

2017-10-13

A német nyelvhez talán még több türelem szükséges, mint az angolhoz, főleg, ha a furcsa hangzású szavakra gondolunk. Mivel könnyítheted meg a szótanulás idegőrlő procedúráját?

1. Kezdd az alap szókinccsel!

A számok (Grundzalen), a hét napjai (Die Wochentage), a hónapok (Die Monate), a család (Familie), a közlekedési eszközök (Verkehrsmitte)... Kezdd azokkal a szavakkal, amik a nyelvtanulás elején forognak. Ha a nyelvkönyved párbeszéd részeibe becsúszik egy-egy kifejezés vagy múlt idejű igeragozás, ne foglalkozz vele! Csak a lényeget gyakorold, minden nap bővítsd a szókincsedet és ismételj!

man-with-headphones.jpg

2. Amint van egy kis szókincsed, gyakorold a hallás utáni értést!

Keress rövid videókat az interneten vagy hallgass bele egy német nyelvű tévéadó hírműsorába! A cél természetesen nem az a pár száz szavas szókincseddel, hogy mindent megérts. Az elején már az is sikerélmény, ha kitalálod, miről van szó. Szoknod kell a kiejtést, az adott személy beszédét. Ha pedig napi rendszerességgel űzöd ezt a szokást, gyorsan látni fogod magadon a fejlődést.


3. Olvass könnyített szövegeket!

Keress olyan könyvet a boltban, amely alapszintű szövegeket tartalmaz. A legjobb, ha kis szószedettel egészítik ki a történeteket, esetleg feladatokon keresztül lehet gyakorolni az így elsajátított szavakat. A cél a globális értés (nem az a lényeg, hogy minden egyes szót érts, hanem az, hogy a történet folyás, a szereplők egymáshoz való viszonya egyértelműek legyenek számodra).


4. Használd az angoltudásodat!

Jó pár szó nagyon hasonlít az angol megfelelőjéhez, ezért a szövegértés során segítségül hívhatod angol szókincsedet is. A legegyszerűbb példák: Hause és house (ház), Familie és family (család). Azért csak óvatosan: néha hamis barát is megbújhat a szópárok között (angolul false friends, olyan szópárokra utal, amelyek látszólag ugyanazt jelentik két különböző nyelven, valójában viszont semmi közük egymáshoz).

 

5. Német elsőkézből – a legjobb forrás!

Próbálj meg minél előbb német anyanyelvűekkel találkozni, chatelni, vagy akár nyelvterületen élni, hogy a nyelvet minél tökéletesebben sajátíthasd el. Ahol rá vagy kényszerítve a nyelvhasználatra, ott sokkal hatékonyabban haladhatsz előre, épp ezért törekedj arra, hogy akkor is natívokkal beszélgess, ha a nyelviskolai csoportban másik magyar nyelvű tanuló is van.


6. Türelem rózsát terem!

A német nyelv rendkívül összetett, nem fogsz tudni olyan rohamléptékben haladni vele, mint ahogyan azt az angollal lehet. A legfontosabb, hogy légy türelmes és hidd el, hogy egy szép napon te is gyönyörűen meg fogod tanulni a németet! A rendszeresség sokkal célravezetőbb, mint a gyorsaság, legalábbis ha azt akarod, hogy hónapok múltán is emlékezz arra, amit tanulsz.


7. Használj öntapadós címkéket a szótanuláshoz!

Dekoráld ki a házat német szavakkal! Minden tárgyra ragassz egy kis post-it- et, rajta az adott tárgy német elnevezésével! Vizuális típusúak meg fognak lepődni, mennyivel könnyebben megy a német szavak memorizálása, ha ezt a módszert alkalmazod! Die bett, Der schreibtisch, Die stuhl... – mi sem egyszerűbb ennél! Csak nehogy egy mókás kedvű családtag vagy lakótárs összekeverje a cetliket…


8. Hallgass német nyelvű zenét!

Persze nem Beethoven-re értettük, hanem mai előadókra, akik németül énekelnek és valahol fellelhető a dalszövegük az interneten is. Ha képtelen vagy ilyesmit hallgatni, megteszi a nyelvkönyved CD-je is. Sőt, az annyiban sokkal jobb, hogy adott téma szókincsét ismétli át veled. Ha már egyszer ott van az a fránya, elavult CD a könyvben, miért ne használhatnád fel?

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Németóra a Nyugatinál

német turizmus
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára (ECL, TELC, ÖSD, BME, EuroExam, Goethe, Origo, KITEX, Zöld út, Corvinus, BGF); valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Németóra a Nyugatinál

német általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvoktatás minden szinten

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Kiss Helga
2 800 Ft

Német nyelv oktatás: általános, szakmai, nyelvvizsga felkészítő

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2
Szőke Margit
2 500 Ft

Német nyelv

német általános
A1, A2, B1, B2
Szőke Margit
2 500 Ft

Tapasztalt, több mint 40 éve tanító nyelvtanárnő vagyok. Egyénre szabottan, rugalmas időbeosztással szervezem a nyelvórákat.

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.