Der, Die, Das: honnan tudjuk, mi milyen nemű a németben?

2017-11-30

A német névelők használata és a szavak nemének meghatározása komoly fejtörést okoz a németül tanulóknak, ráadásul a probléma gyakorlatilag az első németórán megjelenik, ezzel jó sok tanítványt elkedvetlenítve.

A helyzetet tetézi, amikor megtudod, hogy a Die nem csak az egyes számú, nőnemű névelőt jelenti, hanem az összes főnév többes számú alakjának névelőjét is!

Hogyan döntsd el, mikor melyiket használjuk? Mutatunk néhány szabályt és trükköt, ami a segítségedre lehet a kérdésben!

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy sajnos a kivételes főnevek is legalább ugyanannyian vannak, mint az egyes csoportokba tartozók. Ezért az itt közölt csoportosítások iránymutatónak mindenképp jók, de azt külön meg kell tanulnod, melyek azok a főnevek, amelyek kilógnak a sorból. A leghatékonyabb módszer a német nyelv esetén mindenképp a szótárazás, amelynek során kiírod a névelőt is a főnév elé. Az alapok lerakásához a németben javasoljuk egy szakértő nyelvtanár segítségül hívását. Az oldal alján válogathatsz közülük! :)

talk-2742775_960_720.pngMi az a Der, Die, Das?

Míg az újlatin nyelvek a hímnemet és a nőnemet különböztetik meg (és már az is soknak tűnik a nyelvtanulás elején), a német egyenesen három nemet használ: Der a hímnemű főnevek elé, Die a nőneműek elé, míg a Das a semlegesnem névelője lesz. (A határozatlan névelők ugyanebben a sorrendben: Ein, Eine, Ein.)

A nemek megkülönböztetését az teszi különösen bonyolulttá, hogy nem mindig követi a főnév által sugallt logikát. Például, a kanapé semleges nemű (Das Sofa), miközben a szinonímája, a dívány nőnemű (Die Couch). Ugye, hogy az angol nem is nehéz nyelv, mindezek tükrében? :)


Következzen itt egy felsorolás arról, mi alapján döntheted el, hogy az adott német szó melyik nembe tartozik. Újra szeretnénk leszögezni, hogy minden csoportnál akadnak kivételek, így a legjobb, ha utánanézel a most tanult szavaknak vagy megkérdezed a tanárodat.

Az alábbi esetekben általánosságban hímnemű a főnév:

 • Amikor hímnemű személyekről (‘Der Vater’ – ‘apa’), hímnemű állatokról beszélünk (‘Der Hund’ – ‘kutya’), illetve olyan foglalkozásokról, amelyeket férfiak végeznek (‘Der Lehrer’ – ‘tanár’).
 • Hímneműek a hét napjai (‘Der Montag’ – ‘hétfő’), a napszakok (‘Der Abend’ – ‘délután’), az évszakok (‘Der Winter’ – ‘tél’), az időjárási jelenségek (‘Der Regen’ – ‘eső’), és az égtájak (‘Der Norden’ – ‘észak’).
 • Általában hímneműek az alkoholos italok (‘Der Vodka’), a kőzetek és ásványok (‘Der Diamant’ – ‘gyémánt’) és az autómárkák
  (‘Der BMW’).
 • Valamint, az alábbi végződésű főnevek: ‘–and’, ‘–ant’, ‘–ar’, ‘–ast’, ‘–ent’, ‘–er’, ‘–eur’, ‘–ismus’, ‘–ist’, ‘–ig’, ‘–ling’, ‘–oge’, ‘–or’.

Nagyrészt nőneműek az alábbi főnevek:

 • Nőnemű személyek (‘Die Frau’ – ‘nő’), nőstény állatok (‘Die Kuh’ – ‘tehén’), és szakmák, amikor nő végzi őket (‘Die Geologin’ – ‘geológus’).
 • Nőneműek a németben a fák (‘Die Tanne’ – ‘jegenyefenyő’), a virágok (‘Die Rose’ – ‘rózsa’), a gyümölcsök (‘Die Orange’ – ‘narancs’).
 • A számok túlnyomó többsége is nőnemű (‘Die Eins’ – ‘az egy’).
 • Sok ország, tartomány és város, amelyek neve -ei, -ie, -e- re végződik (‘Die Normandie’ – ‘Normandia’); ugyanígy, sok –e-re végződő főnév (‘Die Woche’ – ‘hét’).
 • Végződések szerint: ‘-ade’, ‘-age’, ‘-äne’, ‘-anz’, ‘-ei’, ‘-enz’, ‘-erie’, ‘-esse’, ‘-ette’, ‘- euse’, ‘-heit’, ‘-ie’, ‘-ik’, ‘-in’, ‘-ine’, ‘-ion’, ‘-isse’, ‘-ive’, ‘-keit’, ‘-schaft’, ‘-tät’, ‘-ung’, ‘-ur’, ‘-üre’.

Általában semlegesneműek az alábbi főnevek:

 • Amikor főnévi igenév, melléknév vagy névmás főnévként használatos a mondatban (‘Das Warum’ – ‘a miért’); a nyelvtani kifejezések (‘Das Adjektiv’ – ’melléknév’); az ABC betűi (‘Das B’); valamint a kicsinyítők (‘Das Vögelchen’ – ‘madárka’).
 • Általában, az országok, kontinensek, városok, szigetek nevei (‘Das neue Europa’ – ‘az új Európa’); valamint a színek (‘Das Blau’ – ‘kék’).
 • Az alábbi végződésű főnevek: ‘–tum’, ‘–um’, ‘–ment’.

 

Mint azt többször is hangsúlyoztuk a cikk során: ezek a szabályok iránymutatásul szolgálnak, de rengeteg kivétellel is találkozhatsz az egyes csoportokon belül, ezért célszerű egyesével szótárazni a főneveket és feltüntetni mellettük a megfelelő névelőt is.


Profibbnál profibb német magántanárok várnak!

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Német nyelvóra kezdőtől felső fokig

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Varga Kende Lőrinc
2 600 Ft

Német nyelvvizsgára felkészítés kezdőtől felső fokig külföldi tapasztalattal rendelkező tanártól

Németóra a Nyugatinál

német gazdasági nyelv
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2
Szőke Margit
2 500 Ft

Németóra a Nyugatinál

német turizmus
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Német nyelv

német általános
A1, A2, B1, B2
Szőke Margit
2 500 Ft

Tapasztalt, több mint 40 éve tanító nyelvtanárnő vagyok. Egyénre szabottan, rugalmas időbeosztással szervezem a nyelvórákat.

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.