Érdekességek a német nyelvről

2017-10-27

Németet szeretnél tanulni? Mielőtt körülnézel a tanáraink között, mutatunk néhány érdekes tényt a német nyelvről, hogy tájékozott nyelvtanuló legyél.

  • Érdekességek a német nyelvrőlAz Európai Unión belül a német nyelvet beszélik a legtöbben anyanyelvként. Németországban 77 millió német él, míg Ausztriában 7,4 millió osztrák. Ezen felül Svájcban is beszéli a lakosság 65%-a, de Luxemburgban és Liechtensteinben is megértetheted magad, ha németül beszélsz.

  • A német nyelv az angol unokatestvére. Valójában az angol Észak-Németországból ered, vallják a nyelvészek, csak épp összekeveredett a helyi nyelvekkel, valamint hatással voltak rá a skandináv nyelvek és a normand hódítás is.

  • A standard németet Hochdeutsch-nak hívják, de természetesen, mint minden más nyelv esetében, itt is rengeteg dialektus létezik. Elsősorban az alnémet és a felnémet dialektust különböztetjük meg, amely Düsseldorf egy negyedénél, Benrath-nál válik ketté nagyjából. Ettől a vonaltól délre nagyszámú dialektus létezik, számunkra talán a bajor a legismertebb.

  • A német nyelv néhány sajátos betűt is használ. Más európai népeknél furcsa, hogy a német három magánhangzóra is tesz kettőspontot (ä, ö, ü), ez nálunk nem vált ki akkor megrökönyödést, hiszen kettőt mi is használunk. A ß betű szolgál a hosszú sz hang jelölésére, és érdekes módon, nincs benne az ABC-ben, csak a szavakban találkozhatunk vele. Néhány évszázaddal ezelőtt más nyelvekben is jelen volt, de ma már csak német nyelvi sajátosság.

  • A német és a latin sok hasonlóságot mutat. Ebből következik, hogy ha valaha tanultál latinul, könnyebben fog menni a német is. A német ugyanis megőrizte a deklinációt, mint nyelvi jelenséget. Erről többet nem árulunk el, nehogy elmenjen a kedved a némettanulástól.

  • A német nyelv ragozza az igéket. Angol után talán furcsa lesz, hogy a magyarhoz hasonlóan, a németben is minden személyben más az ige végződése. A legtöbb európai nyelvben ez így van, az újlatin nyelvekben, a magyarban, stb. Ha viszont eddig angolul tanultál, ez nem fog tetszeni.

  • A német nyelvben naponta születnek új szavak. Nincs ez persze másképp más nyelvek esetében sem, a németnél viszont elég látványos, mivel szeretnek összetett szavakat képezni már meglévő szavak segítségével. Ilyenformán két, általad ismert szóból könnyedén képezhetsz egy harmadikat. A másik előnye a dolognak, hogy ha egy összetett szónak ismered az egyik tagját, akkor esélyes, hogy ki tudod következtetni a jelentését. Példa: Nachttische, mint éjjeliasztal, a Nacht (éjszaka) és a Tische (asztal) szóból képződött.


Ha komolyabban szeretnél a német nyelvvel foglalkozni, keress nálunk magántanárt! Itt találod regisztrált tanárainkat az ország minden területéről.

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Németóra a Westendnél

német általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Ambrus Rita
2 500 Ft

Németoktatás kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés. Szaknyelv oktatása (idegenforgalmi, üzleti, gazdasági). Középiskolásoknak, egyetemistáknak, dolgozóknak.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kemény Zsuzsa
3 500 Ft

Tanulj hatékonyan! Teljes-elmés tanulás, jobb agyfélteke bekapcsolása, elmetérképes nyelvtanozás.Ezekben is tudok segíteni.

Németóra a Westendnél

német üzleti
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Ambrus Rita
2 500 Ft

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Sarkadi-Nagy Anna
4 000 Ft

Angol és német nyelvtanulás alapfoktól felsőfokig gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt! Egyénre szabottan, megcélozva azt a területet, amiben a legfontosabb fejlődnöd (beszéd, nyelvtan, helyesírás, nyelvvizsgára felkészülés, dolgozat, pótvizsga, stb.) EuroExam, TELC, ÖSD, Goethe, IELTS, stb. nyelvvizsgákra való sikeres felkészítést vállalok.   Jelenleg Gyúrón és online oktatok. Az óra díja 5000 Ft/60 perc.   Az első óra előtt megbeszéljük mire van szükséged, miben szeretnél fejlődni, majd az első órán felmérem a tudásszintedet és annak alapján kezdjük el a nyelvtanulást. 32 éves vagyok, 5 éve angol-német nyelvtanár, 9 éve jóga- és síoktató. Jelenleg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tanulok logopédus szakirányon.  8 évet jártam az Osztrák Iskolába, ahol felsőfokú szinten sajátítottam el a német nyelvet. Majd síoktatóként Ausztriában dolgoztam, ahol németül tanítottam gyerekeket. Az angoltudásomat az Corvinusos egyetemi évek alatt tökéletesítettem, majd a 3 év külföldi tartózkodásom és jógaoktatói munkám során anyanyelvi szintre fejlesztettem.   Szenvedélyem a tanítás, legyen az akár jóga, sí, tánc vagy a német és az angol nyelv. Keress bizalommal!

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára (ECL, TELC, ÖSD, BME, EuroExam, Goethe, Origo, KITEX, Zöld út, Corvinus, BGF); valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.