Flammkuchen, avagy a német kenyérlángos elkészítése

2018-05-31

Minden népnek megvan a maga kenyérlángosa, és a délnémet-elzászi, tradícionálisan négyszögletűre nyújtott Flammkuchen pont egy ilyen.

A Flammkuchen

Spargel-FlammkuchenEz a mennyei tésztájú, könnyű étel a ropogós, vékony tésztás alfajba sorolható be. De miért is alakult ki oly sokfelé lepény, kenyérlángos a világban? Feltehetően, amikor még kemencében sütötték meg a kenyeret egy hétre előre, mindig megmaradt egy kis tészta, amit nem lehetett már kenyérnek felhasználni, szakajtóba tenni megkelni, ebből készítették a lángost, ezzel lehetett tesztelni, hogy megfelelő hőmérsékletű-e a kemence a kenyér sütéséhez.


Ebben a bejegyzésben a Spargel-Flammkuchen, vagyis spárgás Flammkuchen receptjét mutatjuk be. A kenyértészta elkészítése igazán egyszerű, mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Az adagok tipikus német szokás szerint egy személyesek, nyugodtan szorozd fel 3-mal-4-gyel!

És akkor a hozzávalók a németül tanulók kedvéért németül és magyarul is:

Für den Teig - A tésztához

- 8 Gramm Hefe (frisch)     8 g élesztő
- 140 Gramm Mehl     14 dkg liszt
- 2 EL Öl     2 evőkanál olaj
- Salz     
- 1 Prise Zucker     1 csipet cukor
- Mehl (zum Bearbeiten)     liszt a gyúródeszkára

Für den Belag - A feltéthez

- 1 Eigelb (Bio)     1 tojássárgája
- 50 Gramm Crème fraîche     5 dkg Crème fraîche vagy tejföl
- 1 EL Schlagsahne     1 evőkanál tejszín
- frisch gemahlener Pfeffer     frissen őrölt bors
- Muskatnuss (frisch geriebene)     frissen reszelt szerecsendió
- 250 Gramm Spargel (grün)     25 dkg zöld spárga
- 1 Zwiebel (rot)     1 lilahagyma
- 40 Gramm Soft-Tomaten (getrocknet)     4 dkg szárított paradicsom (szerintem frissel is finom)
- 20 Gramm Pinienkerne     2 dkg fenyőmag
- 20 Gramm Oliven (schwarz ohne Stein)     2 dkg fekete, mag nélküli olívabogyó
- 2 EL Olivenöl     2 evőkanál olívaolaj

 

Futtassuk fel az élesztőt a cukor hozzáadásával, 7-8 dl langyos vízben. A lisztet, az olajat, két nagy csipet sót és a felfuttatott élesztőt dagasszuk tésztává. Letakarva kelesszük meleg helyen kb. egy órán át.

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Szilágyi Katalin Lívia
5 000 Ft

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Varga Kende Lőrinc
2 600 Ft

Német nyelvórák   -          Alapfoktól felsőfokig -          Nyelvvizsgára felkészítés -          Külföldi munkavégzésre felkészítés -          Kommunikatív, interaktív órák, személyre szabott órák, egyéni tanmenet -          Online vagy személyesen Veszprémben és környékén -          2600 Ft/45 perc -          3600 Ft/60 perc   Az ELTE-n végeztem német szakon, külföldi tapasztalattal rendelkezem (Jena, Berlin, Heidelberg),8 éve tanítok németet cégeknél és magánórákon. Emellett doktori képzésben veszek részt német irodalomból.

Németóra a Westendnél

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Ambrus Rita
2 500 Ft

Németoktatás kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés. Szaknyelv oktatása (Idegenforgalmi, üzleti, gazdasági). Középiskolásoknak, egyetemistáknak, dolgozóknak.

Magánóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Galambos Attila
3 000 Ft

Holland, angol és német nyelvoktatást vállalok. Hollandiában éltem néhány évig, folyékonyan beszélek hollandul és állampolgársághoz szükséges vizsgával is rendelkezem (NT2).Angolból általános és gazdasági szaknyelvi felkészítést

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Farkas Mára
4 000 Ft

            Kedves Érdeklődő!     Farkas Mára a nevem, - (nem elírás, a Mára egy lett név)- ugyanis Lettországban születtem,anyanyelvem lett, de hazám sajátos helyzete miatt az orosz nyelvet is anyanyelvi szinten elsajátítottam.   A Rigai Állami Egyetemen szereztem diplomát német nyelv és filológia szakon.    1978 óta élek Magyarországon, ez idő alatt tanitottam középiskolában orosz és német nyelvet is, illetve dolgoztam a pécsi Tanárképző Főiskolán orosz nyelvtanárként.   Több évig vizsgáztattam az ÖSD (Österreichisches Spachdiplom) nyelvvizsga központban .   Az újtipusú érettségi bevezetése óta emelt - és középszinten is érettségiztettem.    Vállalok érettségire,nyelvvizsgára való felkészítést, korrepetálást mindkét nyelvből. Szeretettel várom a kezdőket is. Óradíjam: megegyezés alapján    

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.