Miért nehéz a német nyelv?

2017-11-10

A németet a világ egyik legnehezebb nyelvének tartják. Miért kell nagy kitartás az elsajátításához? Mutatjuk!

Német szókincs, nyelvtanNémet szókincs

 • Habár sok a latin eredetű szó, még több a germán eredetű, amik például a sokak által használt angolban nem fordulnak elő. Emiatt a szótanulás a német nyelvben sok energiát kíván.

 • A német szakszókincs még erre is rátesz egy lapáttal: kifejezetten bonyolult szavakat tartalmaz.

 • A német nyelvtanuló az elején sok nehézségbe ütközhet a szótárazás során. Bizonyos szavak szétválaszthatók, mivel két tagból állnak, ez pedig nem derül ki, csak akkor, amikor hiába keresed a szótárban.

 • A németben a számokat fordítva mondjuk: először az egyesek jönnek, aztán a tízesek. (Huszonöt helyett öt és húsz.)

Német nyelvtan

 • Viszonylag kevés a rendhagyó ige, az újlatin nyelvekhez képest legalábbis mindenképp.

 • A melléknevek és a névmások mellett a főneveket is ragozza a német, ez utóbbit kétféle rend szerint: a standard deklináció a főnevek 95%-ára áll, a fennmaradó 5%-ra viszont az ún. N-Deklination a jellemző.

 • A többes szám képzése meglehetősen bonyolult.

 • Az újlatin nyelvekből megszokhattad, hogy megkülönböztetik a hímnemet és a nőnemet. A német nyelvben még semlegesnem is létezik, tehát háromféle nem él a nyelvben. Arra semmiféle általános séma nincs, hogy mi alapján lesz egy szó hímnemű, nőnemű avagy semlegesnemű. Gyakorlatilag az összes szónál külön meg kell tanulni a nemet is.

 • A prepozíciók használata a deklinációtól függ, minden prepozícióhoz 1-2 deklináció tartozik, ezeket fejből meg kell tanulni. Vannak persze itt is csak bizonyos prepozíciókat vonzó igék, mint minden nyelvben, ezeket külön be kell magolni.

 • A ragozásban megkülönböztetünk Konjunktiv I és Konjunktiv II ragozási módot. Az elsőt a függő beszédnél használjuk, míg a másodiknak szerteágazóbb a használata és kicsit hasonlít a spanyolban megtalálható subjuntivo-ra: óhajt, tanácsot, vágyat, álmodozást fejez ki.

 

 • Ami könnyű a német kiejtés. A kiejtésben jól körülhatárolt szabályokkal fogsz találkozni, ezért a német szavak kiejtése egyszerűen elsajátítható. Nehézséget legfeljebb csak a régiónként eltérő akcentus fog okozni.

 

 • A híres német tolerancia tetten érhető a nyelvben is. Ha egy nyelvtanuló németül próbál kommunikálni, de nem megy neki túl gördülékenyen, az udvarias natív beszélgetőpartner inkább átvált angolra, a németek ugyanis jól beszélnek angolul. Ennélfogva aztán még nehezebb nyelvi környezetben megtanulni németül.

 

Nézd meg némettanárainkat és válassz egy szakembert, hogy nyelvtanulásod zökkenőmentes legyen!

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2
Szőke Margit
2 500 Ft

Németóra a Westendnél

német üzleti
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Ambrus Rita
2 500 Ft

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Sarkadi-Nagy Anna
4 000 Ft

Angol és német nyelvtanulás alapfoktól felsőfokig gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt! Egyénre szabottan, megcélozva azt a területet, amiben a legfontosabb fejlődnöd (beszéd, nyelvtan, helyesírás, nyelvvizsgára felkészülés, dolgozat, pótvizsga, stb.) EuroExam, TELC, ÖSD, Goethe, IELTS, stb. nyelvvizsgákra való sikeres felkészítést vállalok.   Jelenleg Gyúrón és online oktatok. Az óra díja 5000 Ft/60 perc.   Az első óra előtt megbeszéljük mire van szükséged, miben szeretnél fejlődni, majd az első órán felmérem a tudásszintedet és annak alapján kezdjük el a nyelvtanulást. 32 éves vagyok, 5 éve angol-német nyelvtanár, 9 éve jóga- és síoktató. Jelenleg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tanulok logopédus szakirányon.  8 évet jártam az Osztrák Iskolába, ahol felsőfokú szinten sajátítottam el a német nyelvet. Majd síoktatóként Ausztriában dolgoztam, ahol németül tanítottam gyerekeket. Az angoltudásomat az Corvinusos egyetemi évek alatt tökéletesítettem, majd a 3 év külföldi tartózkodásom és jógaoktatói munkám során anyanyelvi szintre fejlesztettem.   Szenvedélyem a tanítás, legyen az akár jóga, sí, tánc vagy a német és az angol nyelv. Keress bizalommal!

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Szilágyi Katalin Lívia
5 000 Ft

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga szakmai
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai (üzleti, gazdasági, pénzügyi, idegenforgalmi) nyelvvizsgára, valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.