Tíz érdekes tény, amit a Németországba költözők tapasztalhatnak

2017-09-10

Ha te is szeretnél Németországban dolgozni vagy egyszerűen csak érdekel a német kultúra, neked is ismerned kell az alábbi érdekességeket, amit a kint élők nap, mint nap megtapasztalnak. Mit szólsz?


Olyan, hogy egységes német nyelv, szinte nem is létezik. Az iskolában vagy magántanárnál tanult német alapnak tökéletes, Németországban viszont majdnem 250 dialektus van és szó szerint igaz, hogy az északiak nem értik meg a délieket!

 

  1. Tíz érdekes tény, amit a Németországba költözők tapasztalhatnak A városokban minden utcasarkon vár rád egy pékség, jobbnál jobb péksüteményekkel. Ennek ellenére a németek átlagban nem kövérebbek, mint a magyarok, nagyon szeretnek ugyanis futni és kirándulni.
  1. Az előző kiegészítése, hogy a németek sokat futnak, drága sportfelszerelésben futnak, ráadásul az aktuális időjárás sem rettenti el őket a futástól. Cseppet se csodálkozz, ha egy esős napon, miközben az esernyőd alatt kullogsz az utcán, elhúz melletted egy elázott, de boldog futó!
  1. Évi négy alkalom kivételével, Németországban zárva vannak a boltok vasárnaponként. Ha nem szeretnél házon kívül enni, bizony előrelátónak kell lenned a bevásárláskor!
  1. Bár a német pontosságról és precizitásról rengeteg legenda kering, a valóságban rendszeresen előfordul, hogy késnek a tömegközlekedési eszközök. Főleg az olyan nagyvárosokban, mint például Berlin, az autóbuszok és vonatok szinte sosem érkeznek időben. Szerencsére a műholdas kijelzőrendszer pontosan megmutatja, mikorra várható a következő járat, így nem is érdemes a menetrendet vizslatni.
  1. Vicces dolog az éttermekben, hogy akkor is megkérdezi a pincér, külön vagy egyben fizetsz-e a partnereddel, ha egyértelműen látszik, hogy házasok vagytok. Arról pedig ne is álmodj, hogy majd otthagyják neked a kis könyvecskét a számlával, mint itthon: a német éttermekben addig áll fölötted a pincér, amíg nem rendezted a cehhet.
  1. Ha már étterem: Németországban nem divat a túl magas borravaló. A számla végösszegének felkerekítésével meg is oldják a dolgot.
  1. Németországban a jegy vagy bérlet nélküli utazás meglehetősen drága büntetést von maga után. A városi buszokon egy ideig lehetett látni felhívást az alábbi szöveggel: Jobb kettesben vacsorázni menni, mint kifizetni a hiányzó bérlet utáni büntetést. Ez alapján, a bírság egy kétszemélyes vacsora árával vetekszik.
  1. A németek nagyon lelkiismeretesek a szelektív hulladékgyűjtésben. Betéve tudják az összes tartály színét, és hogy melyikbe mit kell dobni. A műanyag ásványvizes palackokat a boltok veszik vissza, némi apró fejében. Igaz, hogy ezt nem jótékony indíttatásból teszik: a palackok ára eladáskor bele van építve az ásványvíz árába.
  1. Ha sétálsz egy német városban és szembejön veled egy totál idegen ember, ne lepődj meg, ha kedvesen rád köszön egy “Hallo!” – val, majd továbbmegy. Németországban ez teljesen elfogadott. Köszönj vissza és mosolyogj!

Válassz német nyelvtanárt magadnak!

Német nyelvóra kezdőtől felső fokig

német nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Varga Kende Lőrinc
2 600 Ft

Német nyelvvizsgára felkészítés kezdőtől felső fokig külföldi tapasztalattal rendelkező tanártól

Németóra a Nyugatinál

német általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kemény Zsuzsa
3 500 Ft

Tanulj hatékonyan! Teljes-elmés tanulás, jobb agyfélteke bekapcsolása, elmetérképes nyelvtanozás.Ezekben is tudok segíteni.

Németóra a Nyugatinál

német nyelvvizsga szakmai
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai (üzleti, gazdasági, pénzügyi, idegenforgalmi) nyelvvizsgára, valamint érettségire, külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Németóra a Nyugatinál

német gazdasági nyelv
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Bányai Tímea
2 500 Ft

Beszédcentrikus órákat tartok kezdőtől felsőfokig. Általános és szakmai nyelvvizsgára, érettségire, valamint külföldi munkára és állásinterjúra is vállalok felkészítést.

Német nyelvóra

német általános
A1, A2, B1, B2, C1
Szilágyi Katalin Lívia
5 000 Ft

Német tanulás blog

Mennyi német szót kell tudnom, hogy beszéljek?

2019-04-26

Ebben a bejegyzésben többek között szó lesz a passzív és aktív szókincsről, és felsorolunk néhány német szótanulási technikát is.

Középfokú német szóbeli érettségi

2019-03-28

Mire figyeljünk a német szóbeli érettségi vizsgán? Tippek következnek a felkészüléshez!

Német szókincsfejlesztés

2019-02-18

Útmutató német alapszókincs fejlesztéséhez.